#2 Een boek uitgeven!

Toen ik begon met het opschrijven van Herken Jouw Licht In Mij was ik nieuw in de wereld van boeken uitgeven, produceren en zelfs schrijven. Ik heb geen cursus gevolgd, heb weinig ‘verstand’ van hoe een boek qua structuur geschreven wordt en had geen enkele regel, stijl of handleiding te volgen. Het enige dat ik kon volgen was mijn eigen hart en intuïtie en aan de start had ik nooit verwacht dat een stapel Word-documenten uiteindelijk een verhaal zou vormen.

Zo werken is enerzijds heerlijk, want je bewaart in het hele proces alle vrijheid, maar het is soms ook uitdagend omdat het niet altijd duidelijk is waarom je een bepaalde kant op wordt gestuurd. Je kunt niet echt kiezen voor een bekende route, je gaat het anders doen, maar het is niet altijd bekend wat dat mooie plan voor jou inhoudt. Je kunt alleen een simpel stapje nemen. Iedere keer opnieuw. Ik voelde het boek altijd heel helder, heel dicht bij mijn hart, maar hoe help je zoiets landen op aarde?

Wanneer je totaal onbekend bent met de literaire wereld, dan heb je daar eerlijk gezegd ook maling aan. Zonder ergens tegenaan te schoppen, of te weten hoe het eigenlijk heurt, volg je jouw weg in volle vaart en dat betekent dat tijdens iedere keuze jouw hart aan het roer staat. De uitgever die ik vond, was meer een proces- en productie begeleider en kende deze wereld wel op haar duimpje. Toch, omdat ik onafhankelijk uitgeef en iedere financiële investering zelf doe, werden alle vragen aan mij gesteld. Wat voelt voor mij goed? Welke kant wil jij op? Ik werd constant uitgenodigd om te luisteren naar het fluisteren en Linda zorgde voor de begeleiding, redactiewerk en de praktische invulling van alle mooie ideeën.

Ik ben in dit proces steeds in afstemming geweest op het boek. Ieder detail werd mij doorgegeven. Het soort papier, de cover, maar ook het verhaal dat verteld mocht worden. Als schrijfster, en als een soort oer-moeder in dit project, heb ik geluisterd.

Het betekent een boek gedrukt op gerecycled papier. Zonder hoofdstuknummers, -titels of inhoudsopgave. Een uiterlijk van goud en wit, zonder poespas, maar gevuld met pure schoonheid. Door de woorden, de beelden en de symbolen.

Wanneer je daarin gaat samenwerken met anderen zoals een vormgever, dan wordt het spannend. Kunnen zij die afstemming met het boek ook bereiken? Waarin laat je vrij en waar stuur je? In dit proces heb ik geleerd om mezelf op de juiste momenten te laten horen en de leiding te nemen. Terwijl ik nog steeds achterover gezakt bleef luisteren naar de klanken van het boek. Ergens feedback op geven vanuit je gevoel bleek heel simpel, iets klopt (of niet). Een nieuwe vorm van samenwerken is geboren, waarin heel veel is ontstaan en ontvangen in de energie.

Er is geen uitgever of boekhandel die voor mij de prijs van het boek bepaalt, wanneer ik het mag gaan verkopen of waar het in de winkel komt te liggen. Ik verkoop dit boek vanaf deze website, omdat ik geloof in de kracht van haar stem. Ik geloof dat iedere lezer deze vanzelf hoort en dat je dan vanzelf op www.bloomingdaisy.nl terecht komt. Het betekent ook dat ik jouw boek met mijn liefdevolle handen inpak, maar ook met een gerust hart uitzwaai wanneer ik haar meegeef aan de postbezorger!

Het ontstaan van dit boek, het is zo puur geweest, en vandaag heb ik haar gezicht eindelijk mogen zien! Ik heb de cover gekozen en vanuit dit kunstwerkje gaan we het boek verder vormgeven en afmaken. Ze is er dus bijna… klaar om uit te vliegen. Alles komt nu samen en ik heb vertrouwen. Dat wat onzichtbaar leek is opnieuw zichtbaar geworden. Ik heb een stukje hemel op aarde mogen helpen landen!